onsdag 5 november 2014

Rågsiktslimporna

Igår kväll innan jag somnade låg jag och funderade på om jag skulle baka bröd dagen efter. När jag tittade ut idag talade vädret sitt tydliga språk. Definitivt en soppdag med rågsiktslimpor till. Inte så nyttigt som finskt rågbröd av surdeg kanske men receptet på mjölpåsen är lätt att göra och brukar bli två goda bröd.

5 dl vatten
0,5 dl
50 g jäst
0,5 dl sirap
1 msk salt
7 dl rågsikt
7 dl vetemjöl

Hade torrjäst hemma så det var ännu smidigare att bara köra ihop och jäsa tills man kommer på att man borde gå och titta till degen, efter 40 minuter om man följer receptet. Sen forma och jäsa på nytt en halvtimme ungefär och så skjuts in i ugnen på 200 grader tills de ser fina ut. 



6 kommentarer:

  1. Mums! Hembakat bröd är alltid gott.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaa, det är inte mycket som slår det!

      Radera
  2. Du är duktig du som ställer till med bröd bak. Hembakt bröd är ju jättegott bara man skulle komma sig för att baka.

    Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju det... Bäst att passa på när lusten kommer! :)
      Detsamma!

      Radera
  3. Ser jättegott ut! Ska skriva ner receptet ifall andan faller på någon dag.

    Här har det kommit lite blöt snö på kvällen till barnens stora glädje. Jag har fortfarande sommardäck och är inte alls lika entusiastisk.

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hups, hoppas du hölls på vägarna! Men kul för barnen förstås. Här väntar vi än på första snön, och det lär vi få göra ett tag till om prognoserna stämmer.

      Ha det bra! Kram

      Radera